DFF

Danmarks Frie Fjernsyn

Pfizer og Moderna aktionærer tjener 68 milliarder på Omicron

549 Views

// DFF 23.12.2021

Topaktionærer og chefer hos Pfizer og Moderna tjente hver 3,9 milliarder pund efter Omicron varianten blev opdaget og administrerende direktør for Moderna, Stephane Bancel, var vidne til at aktierne steg med 623 millioner pund, det svarer til ca. 5,4 milliarder danske kroner.

Virksomhederne kritiseres af det britiske medie Global Justice Now, for at skabe ‘betingelserne for nye varianter’ og tjene milliarder på situationen. Det skriver det britiske medie The Daily Mail.

Aktierne i medicinalgiganterne steg med henholdsvis 7,4 procent og 13,6 procent i løbet af de syv dage frem til 30. november – efter Sydafrika advarede verden om Omicron, som var den 23. november.

Alene otte interessenter tjente 7,5 milliarder britiske pund, (65,5 milliarder DKK) som de delte mellem sig, og Modernas administrerende direktør Stephane Bancel stak lige 5,4 milliarder kroner i aktieafkast i egen lomme. Hun skyndte sig også at sælge 10.000 af sine egne aktier for 319 dollar (ca 2100 DKK) pr. styk. Det gjorde hun den 26. november og hertjente hun ifølge Daily Mail, i alt 2,41 millioner pund (knap 21 millioner DKK).

Daily mail rapporterer også, at i ugen efter Omicrons opdagelse i Sydafrika, tjente investeringsforvaltningsselskabet Vanguard Group Inc flest penge på Pfizers aktier, da deres samlede værdi steg til 1,3 milliarder pund (ca. 11,3 milliarder DKK).
Bailie Gifford og Co oplevede den næststørste stigning i aktieværdien som den største aktionær i Moderna, hvor deres værdi steg 1,2 milliarder pund. Dette investeringsforvaltningsselskab har ifølge Wikipedia en markedsværdi på i alt 466.8 milliarder dollars – det svarer til ca 3.068,4 milliarder DKK.

I mellemtiden så Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla, sine aktier stige i værdi med næsten 257.000 pund i løbet af ugen efter Omicron. (ca. 2.2 millioner DKK).

Samlet set så de fire øverste aktionærer og topchefer i både Pfizer og Moderna deres aktier stige med 3,9 millioner pund hver i alt, ca 34 millioner DKK.

Medicinalvirksomhederne siger at deres vacciner vil give betydelig beskyttelse mod alvorlig sygdom som Omicron og nok derfor købte Storbritannien 114 millioner flere doser af de to mRNA ‘vacciner’ i denne uge, for at sikre landet mod varianten frem til 2023. Landet vil derfor tilbyde boostere til alle voksne det næste år.

Tim Bierley, der kalder sig farmaceutisk forkæmper hos mediet Global Justice Now, fortalte MailOnline, at vaccine ulighederne mellem lande i verden, havde skabt ‘optimale betingelser’ for, at nye varianter som Omicron kunne dukke op.

Hr. Bierley sagde, at aktionærerne tjener ufattelige formuer på en krise, som de selv var med til at skabe” og tilføjede: “Det er fuldstændig uanstændigt.”

Bierley fortsætter, “De har tjent mere end nok penge på pandemien og solgt to af de mest lukrative stoffer i historien.’

Kilder:
https://www.dailymail.co.uk/news/article-10272221/Pfizer-Moderna-shareholders-pocket-7-5bn-week-Omicron-discovered.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Baillie_Gifford

DFF is not responsible for other people’s opinions and might not agree in what they say. We cherish a democratic debate, where all viewpoints are welcome.

2 thoughts on “Pfizer og Moderna aktionærer tjener 68 milliarder på Omicron

  1. Omicron OMG ! folk er så nemme at narre, der har altid været coronavirus, de har altid muteret, så der har altid været nye coronavirusser, men det beskytter vores immunforsvar effektivt imod.
    Der er ingen pandemi, ikke efter den gamle “rigtige” definition. Men de har bare lavet definitionen om fra at være “en sygdom der dræber mange” til bare at være “en sygdom der smitter mange” og vupti nu kan den årligt tilbagevendende forkølelse betegnes som en pandemi, og lægges til grund for at fratage os vores grundlovssikrede rettigheder som f.eks forsamlingsretten. og desværre viste det sig at danskerne var stupide nok til at lade sig franare vores rettigheder…..SUK ! det gør mig uendeligt trist.

Leave a Reply

Your email address will not be published.