DFF

Danmarks Frie Fjernsyn

Arbejdsgivere ender med gigantisk regning for coronapasset

544 Views

// DFF 07.12.2021

Berlingske skriver i en artikel at de danske virksomhederne øjeblikket mister et kæmpe millionbeløb hver måned på grund af det nye krav om coronapas på arbejdspladserne.

I slutningen af november indgik regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) trepartsaftalen, hvori arbejdsgivere kan forlange, at de ansatte viser coronapas, når de møder op på arbejde. Men regningen ender virksomhederne op med. For i aftalen står der, at alt der er forbundet med testningen af medarbejderne, er på virksomhedernes skuldre og at testningen skal anerkendes som arbejdstid.
Et af spørgsmålene der debatteres i artiklen er, hvem der egentlig skal betale regningen for kravet om coronapas på arbejdspladsen? SMVdanmark siger, at arbejdstiden er mere dyrebar end de ansattes fritid.

SMVdanmark er en erhvervsorganisation, der samler små og mellemstore virksomheder. De går nu ud og siger, at det er et massivt problem at arbejdstiden går på at tage til testcentre og stå i kø for at kunne fremvise et coronapas inden arbejdsdagen kan begynde. De kritiserer aftalen og siger:

»Folk må tage coronatesten i fritiden. Det er fuldstændig, ligesom man som medarbejder møder op ædru, soigneret og i pænt tøj. Dette er også blevet en del af, hvad der skal til for at være klar til at gå på arbejde, så vi synes, at det ligger i privat regi. Coronapasset er blevet en præmis, der skal være opfyldt for at møde på arbejde,« sådan siger Jakob Brandt til Berlingske. Brandt er administrerende direktør for SMVdanmark, der har omkring 18.000 medlemsvirksomheder.

»Nu skal man både testes som nær kontakt og som nær kontakt til nære kontakter. Omfanget af test eksploderer. Det samme gør omfanget af folk, der skal selvisoleres. Hvis der er 100 smittede med omikronvarianten, og hver har ti kontakter, bliver det 1.000 nærkontakter, men 10.000 nærkontakter til nære kontakter. Bruger man så to arbejdstimer om ugen på mindst to test, bliver det et rasende stort tidsforbrug. Regningen bliver gigantisk, hvis erhvervslivet også skal bære den. Det dur simpelt hen ikke, at virksomhederne, som i forvejen oplever produktionstab på grund af sygdom med mere, skal have regningen. Byrden for omkostninger bør fordeles, og derfor bør man bruge sin fritid på at blive testet,« udtaler Jakob Brandt.

Ifølge SMVdanmarks, kan samfundet spare 190 millioner kroner hvis man indfører hjemmetests. Jakob Brandt fra SMV Danmark frygter også at medarbejderne risikerer at må sidde hjemme og vente i en hel dag, for at kunne få en test.

Meldingen fra Fagbevægelsens Hovedorganisation er tydelig:

»Vi har indgået en klar trepartsaftale med arbejdsgiverne om, at de betaler den tid, det koster for medarbejderne at blive testet. Det synes vi er en fornuftig og rimelig aftale, så den ser jeg ingen grund til at ændre på,« siger formanden for FH, Lizette Risgaard.

Kilde:
https://www.berlingske.dk/virksomheder/arbejdsgivere-godt-traette-af-tidsroever-coronatest-boer-foregaa-i

DFF is not responsible for other people’s opinions and might not agree in what they say. We cherish a democratic debate, where all viewpoints are welcome.

Leave a Reply

Your email address will not be published.