DFF

Danmarks Frie Fjernsyn

The Daily Show, Episode 51: Om bevidsthed og sindet

71 Views

// DFF 2021

Søren har studeret sindet meget, i mange år og har også været terapeut i mange år.

Søren har såmænd de rigtige, formelle uddannelser, der burde kvalificere ham til at vide noget om sindet, men det gør de alligevel ikke siger han (han er læge og Master i alternativ terapi og psykoanalyse). Den forståelse der var at hente i bøgerne, var meget overfladiske i forhold til faktisk at forstå sindet. Den dybeste uddannelse i sindet Søren har fået var i Indien, i indiske filosofi, hvor han også blandt andre mødte sin vigtigste lærer, Sathya Sai Baba

Også Jung har hentet det meste af sin viden fra sine bøger i Asien. Der en kæmpe tradition af importeret viden i den vestlige videnskab fra Asien og vi har en stor gæld til Asien for at forklare disse ting for vesterlændingene. Asien har aldrig lavet videnskabelig systematik som vi har i Vesten. De bruger meget brede og vage begreber, mens videnskaben skal være meget konkret for at fungere med den fysiske verden.

I Asien siger de, at sindet kommer først. Det er det dybeste lag i os og bevidstheden materialiserer verden. Så det vi ser, er en refleksion af vores eget sind, derfor giver videnskab ingen mening, vi ser bare hvad vi selv reflekterer.

Den asiatiske filosofi har chokeret Søren, med sin påstand om at bevidstheden er det egentlige og den materielle verden er en fortolkning. Fysikere tænker, at det materielle er det egentlige og bevidstheden et produkt af det. Men bevidstheden er ikke lokal og der er ikke noget kemisk eller fysisk princip, der kan forene bevidstheden til en samlet oplevelse. Derfor giver det materielle ophav til bevidstheden ingen mening.

Vores fysiske krop er et udtryk for vores bevidsthed og det er bevidstheden, men sindet er en anden ting, fordi det er en modifikation af bevidstheden.

Bevidstheden er bare et tomt, sandt vidne til alting, mens sindet kommer med en påstand om hvordan verden er og hvem vi er. Sindet etableres gennem en beslutning om hvad vi er. Søren så ind i sig selv og erkendte sin første beslutning: “Jeg bringer kærlighed, lys og glæde” hvilket nu er hans livsformål.

Se og hør mere om alt dette i episode 51 af The Daily Show.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *