DFF

Danmarks Frie Fjernsyn

Føj dig! – Jeg har røget min sidste lakridspibe

523 Views

// Dff 2021

Dette er en kommentar der udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Danmarks Frie Fjernsyn, skriv til info@danmarksfriefjernsyn.dk.

Fotograf: Mathilde Grafström

1 oktober 2021
Skribent: Martin F. Eriksen

Det hæderkronede gamle konfekturefirma og producent af den tussegamle lakridspibe Skipper’s Pipe, Cloetta, grundlagt i Danmark i 1862, valgte i september i år at docere den danske befolkning gennem endnu et sirligt forsøg på at sælge godis. Cloettas ledelse havde bestemt, at den svenskejede virksomhed skulle melde sig under fanerne i kampen mod den voksende vaccinemodstand.

I de gamle støvede arkiver, fandt reklameafdelingen en knap tre år gammel reklame frem, der på daværende tidspunkt var møntet på politikernes evindelige lovning om guld og grønne skove, hvis netop de blev valgt ind i folketinget. 

Dengang mente Cloetta, på vegne af pøblen forstås, at politikere skulle ”lytte mere og tale mindre”. Poetisk belærte firmaets brand manager Line Nielsen de valgopstillede politikere: ”Stik piben ind og lyt”! – For Borgens herskere havde det måske været mere passende med sloganet ”Stik piben ind eller lyv”? 

Om reklamefremstødet dengang var vellykket, ved kun firmaet selv. Enten var det en dundrende succes, hvorfor det ville være naturligt at benytte skabelonen igen, eller også var ”return on investment” (ROI) så lav, at hesten atter skulle i manegen. 

Uagtet succesraten, valgte guffirmaet at støve reklamen af, modificere den en smule (det hedder vist på “marketingsk” at markedstilpasse) og lancere den endnu en gang. Ud fra plakater og større stilladsfacader at bedømme, var det ikke længere politikeren der var målgruppen, men derimod en ansigtsløs sølvpapirshatbærende person, der skulle ”tie stille og lade eksperterne tale”, eller sådan kunne den i hvert fald forstås.

Ifølge Det Danske Sprog- og Litteraturselskab betyder at ”stikke piben ind”: Opgive modstand, kamp; falde til føje; indtage en mere forsigtig holdning

Kunne man tænke sig, at de efterhånden glemte Bismarck-klumper (HoldKæft-bolsjer) oplever en renæssance?

Cloettas ledelse må have følt det tvingende nødvendigt at redde deres slikspisende forbrugere fra den visse corona-død, ved at hjælpe Magnus og Co. med at overbevise os om at lade os vaccinere. Man kan mene, at en sådan indblanding er usmagelig, eller man kan mene det modsatte, men uanset hvilken side man står på, kan vi vel alle være enige om, at lakridser og politik burde kunne adskilles, uden at det ville støde nogen.

Jeg håber Cloetta snart lancerer (når de er færdigtestede) ”Væmmelige Vacciner”-slikpinde med syrligt fyld, for jeg har røget min sidste lakridspibe.

DFF is not responsible for other people’s opinions and might not agree in what they say. We cherish a democratic debate, where all viewpoints are welcome.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *